10 PREGUNTES A LA PEPA AGUAR, guanyadora del Premi Ciutat de Gandia 2020.

Pepa Aguar (València, 1964) ha estat alumne de la Lolita durant 4 anys. Ha guanyat el Premi Ciutat de Gandia 2020 amb la seva primera novel·la, que sortirà publicada al gener a Empúries / Grup 62.

De la novel·la en diuen, des de l’organització del premi: “Aquesta novel·la parla de dones, d’àvies, de mares i de filles i de les paraules que varen quedar per dir quan la malaltia de la ment ho arrossega tot al seu pas. Hi ha la nostàlgia dels temps que ja ha estat però també esperança i alegria en el futur.”

I en diu la Lolita: “la Pepa ha treballat moltíssim i res no l’ha aturat. El resultat és de debò espectacular. No us el podeu perdre! Qui ha estat a classe amb mi sap que mai no menteixo quan parlo de la feina de les meves alumnes. I aquesta novel·la és una autèntica joia. Un premi merescudíssim que només lamento que la Pepa no hagi pogut compartir, a la seva manera, amb la seva mare. Ha estat un honor veure créixer el llibre des del principi i acompanyar la Pepa en un recorregut íntim, rigorós i apassionat. Per a mi i segur que també per a totes les companyes que van ser al grup amb ella”.

1. Què pensaves que era l’escriptura literària abans d’acabar aquesta novel·la?

Segurament, abans de començar-la, tenia una visió romàntica de l’escriptor o de l’escriptora treballant de nit i en silenci tot esperant que arribessin les muses de la inspiració a guiar el seu traç.

2. Com t’hi relaciones ara?

M’hi relaciono des del respecte, des del treball constant i des de l’amor a un ofici que requereix de solitud i de dedicació, de deixar que brolli el “temps de la literatura”, com ens va ensenyar la Lolita, per tal que flueixin les paraules.

3. Com vas saber que havies acabat el llibre?

Em sembla que de la mateixa manera que vaig saber que la meva mare havia començat a acomiadar-se de mi, que es moriria.

4. Ens en fas cinc cèntims?

Creus que has acabat la novel·la però encara resten serrells per polir, algunes parts que han d’acabar “d’adobar-se”. Professionals de l’edició literària t’assenyalen que encara et resta un petit tram a cobrir, i ho fas. Però també resta quelcom que et dona voltes al cap. I no et pots deslliurar d’aquest pensament. Una tarda vaig anar a veure la meva mare a la residència acompanyada del meu marit. De fet, havíem tornat el dia abans del viatge de noces. Quan ja marxàvem la vaig besar com feia sempre i em va dir “ aquest home et farà bona companyia”. Vaig saber que ella començava a acomiadar-se de mi i que aquesta frase l’havia d’incorporar a la novel.la per tancar-la. Ma mare va morir una setmana després.

5. Què és el que t’ha costat més de fer?

No caure en paranys coneguts, no reiterar-me. I m’he esforçat en que la meva mare no fes pena. El trastorn mental estigmatitza i jo volia que es veiés la dona radiant, plena d’energia, exultant de rialles que era ma mare abans que la boira cobrira el seu cervell.

6. Què és el que t’ha costat més evitar a l’hora d’escriure?

Crec que el que he tingut molt present, des que la Lolita ho va explicar a classe, és no caure en “ l’efecte canelobre”. No quedar-me atrapada en un detall o en un fet i explicar-lo en excés. Crec que una de les coses que més costa de fer és construir lo just i necessari per tal que qui et llegeix pugui imaginar i construir pel seu compte.

7. Quant de temps has estat escrivint el llibre?

Han sigut cinc anys, amb anades i vingudes, perquè no he pogut dedicar-me a escriure’l en cos i ànima. Com diu en Javier Marías “ per escriure cal tancar les finestres”. I jo en tenia unes quantes obertes que no em permetien de concentrar-me totalment en l’escriptura.

8. És el llibre que sempre havies volgut escriure? Diries que és, efectivament, la teva primera novel·la?

Sempre havia volgut escriure sobre la meva iaia. Una dona sàvia, treballadora i avançada al seu temps que va omplir de goig la meva infantessa. Es va morir quan jo tenia nou anys però continuen amb mi les vivències que es van a destil·lar. Però, quan la meva mare va emmalaltir, aquest fet em caigué a sobre com una tempesta arrabassadora. I el taller de novel.la em va servir, entre moltes altres coses, per poder treballar-ho i per fer confluir en la novel.la a la meva iaia, a la meva mare i a mi.

9. En què et va ajudar el campus de la Lolita i les classes presencials amb les teves companyes?

Quan vaig començar en el campus acostumava a dir que aquest era el meu oasi particular. Durant aquelles hores m’oblidava de les dificultats que m’acoraven. Va ser un moment particularment difícil de la meva vida que, alhora, es va il·luminar amb les classes de la Lolita i amb les meves companyes de viatge literari. Recordo especialment els exercicis que ella ens plantejava per deslliurar el procés. Eren com una mena d’escalfament abans de la cursa, en aquest cas abans de llençar-te a escriure. Recordo el retorn de la mirada incisiva i certa de la Lolita, així com la de les companyes quan em llegien. Hi havia una atmosfera extraordinària en aquell oasi d’escriptura. A banda de guiar-te en el camí, de fer-te descobrir on i com batega un text, en el campus també aprens a llegir. Tot plegat va ser una experiència brutal d’aprenentatge literari i de vida. I també vam riure molt. Què més es podia demanar…

10. Estàs treballant en algun projecte nou? Et veus amb cor de fer-lo sola? Et sents preparada per continuar?

Estic treballant en un nou projecte i estic posant el cor per tirar-lo endavant. Espero estar preparada. En qualsevol cas, el que sí que estic és engrescada i emocionada de tornar a escriure.

Un comentario sobre “10 PREGUNTES A LA PEPA AGUAR, guanyadora del Premi Ciutat de Gandia 2020.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s